Sosiaalinen palkkaus

26.07.2023

Kun koiran kanssa tekee temppuja tai kun siltä odottaa tiettyä käytöstä arjessa, onnistuminen edellyttää kahta asiaa -- että koira osaa ja että koira haluaa. Kysymys on siis aluksi toivotun toiminnan aikaansaamisesta ja sen merkkaamisesta niin, että koira tietää, mitä siltä täsmälleen ottaen toivotaan. Ja sitten siitä, että koira jatkossakin haluaa tehdä toivottua asiaa. Tässä kirjoittelen tästä jälkimmäisestä asiasta eli motivaatiosta, ja tarkemmin vielä sosiaalisesta palkkauksesta.

Monet koirat ovat luonnostaan persoja kehumiselle. Kun oma ihminen puhuu niille tietyllä äänellä ja käyttää ehkä tuttuja kehusanoja, koiran ilme muuttuu, silmät loistavat ja häntä heiluu iloisesti. Sama merkitys voi olla myös tietyillä eleillä tai vaikkapa sillä, että koiraa taputtaa tai kutsuu riekkumaan ohjaajan kanssa. 

Kun alamme opettaa koirallemme tai pennullemme temppuja, oma huomiomme kiinnittyy aluksi oppimisen aikaansaamiseen, eli merkkaamme toivotun käytöksen ja palkkaamme siitä namilla tai lelulla. Kehuminen jää helposti vähiin, ja niinpä kehumisen arvo koiralle vähenee -- koira oppii odottamaan palkaksi namia tai lelua.

Kehuminen tai muu sosiaalinen palkkaus on kuitenkin järeä työkalu, ja sitä kannattaa vahvistaa. Kisatilanteissa tällainen palkkaus on useimmiten jossain määrin sallittua, ja se on helppo toteuttaa. Palkaton kisatapahtuma ei silloin oikeastaan olekaan palkaton. Myös muuten arjessa kehuääni tai eleet ovat aina mukana, vaikka nameja tai leluja ei olisikaan käytettävissä.

Millaista sosiaalinen palkkaus sitten voi olla? Kuten kaikki palkitseminen, onnistunut palkkaus riippuu siitä, mitä koira arvostaa ja minkä se on oppinut merkitsevän myönteisiä asioita. Joku koira pitää siitä, että sille jutellaan matalalla äänellä tai ehkä lirkutellaan korkeilla äänensävyillä. Yksi koira ei ehkä lainkaan halua, että siihen kosketaan, kun taas toisen mielestä on mahtavaa saada pieni taputus kylkeen tai saada puskea itsensä ohjaajan syliin. Ohjaajaa vasten hyppiminen voi olla mieluisa yhdessä riemuitsemisen ele. Ja toisaalta jollekin koiralle vain ohjaajan hiljainen käsien levitys on ehkä saanut ison myönteisen merkityksen. 

Sosiaalista palkkaakin voi vaihdella eri tarkoituksiin. Joskus rauhallinen matalaääninen kehu toimii parhaiten, kun halutaan että koira yhdistää tehtävän rauhalliseen mielentilaan. Toisenlaisella äänellä ja eleillä koira taas saadaan innostumaan ja toimimaan kovemmalla tempolla. Inspiraatiota tähän kannattaa hakea vaikkapa Mia Skogsterin kirjasta Puhutaanko koiraa: tunneviestintä koiran koulutuksessa (2022).

Mistä tietää että koira palkkautuu kehulla tai sosiaalisesti? Koiraa kannattaa tarkkailla. Koira, jonka häntä heiluu ja silmät sirrittävät, kertoo koko kehollaan iloisuudesta. Jos taas koira tuntuu hieman vetäytyvän, olevan välinpitämätön tai kiinnittävän huomionsa muualle, oman ihmisen toiminta ei selvästikään ainakaan vielä ole sen mielestä tavoittelemisen arvoinen palkkio. Tällöin tarvitaan ehkä hieman erilainen sosiaalinen palkka tai sitten muutama palkkauskerta lisää, jotta koira hoksaa, mistä on kyse.

Miten sosiaalista palkkaa vahvistetaan? Jos koira jo arvostaa kehua tai muuta sosiaalista palkkaa, sitä kannattaa käyttää säännöllisesti muun palkkauksen ohessa ja sijaan. Onnistuneesta tehtävästä kannattaa aina kun mahdollista ensin palkita sosiaalisesti, minkä jälkeen tarjolla voi lisäksi olla nami- tai lelupalkka. Niilläkin koirilla, jotka eivät oikein vielä arvosta kehumista, tällainen palkkioketju, jossa kehun jälkeen seuraa koiran arvostama muu palkkio, vahvistaa myös sosiaalisen palkan arvoa.

Summa summarum -- sosiaalinen palkka, onpa sitten kyse kehumisesta, yhdessä riekkumisesta tai muusta koiran arvostamasta asiasta -- on oikeastaan iloisen yhdessätekemisen A ja O. Kun olemme saaneet jonkin tehtävän tarkasti opetettua vaikkapa klikkerillä ja namilla, on aika keskittyä huolehtimaan siitä, että koira myös haluaa tuota tehtävää jatkossakin suorittaa. Tällöin sosiaalinen palkka nousee arvoon arvaamattomaan. 

#koirankoulutus #koiranmotivointi #sosiaalinenpalkka #iloinenkoira #kehuhäntäheilumaan #tokokoulutus #rallytokokoulutus #hooperskoulutus