Hoopers on kiehtova harrastus

05.08.2023

Hoopers on Suomen Agilityliiton alainen koiraharrastuslaji, jossa koira suorittaa esterataa etäohjauksessa. Hoopersissa on kahdenlaisia läpijuostavia esteitä -- metrinen putki sekä hoop eli vanne -- ja kahdenlaisia kierrettäviä esteitä -- tynnyri ja veräjä. Ohjaajalle on merkitty radalle enimmillään 4x4 metrin alue, josta hän ohjeistaa koiraa suorittamaan esteitä. Lajissa kilpaillaan kolmessa vaikeusluokassa, virallisia kilpailuja lajissa ei vielä tänä vuonna järjestetä.

Hoopers hyväksyttiin viralliseksi kilpailumuodoksi Suomessa vuonna 2022. Laji on ollut jo pitkään suosittu muun muassa USA:ssa ja Iso-Britanniassa, ja sen suosio kasvaa nyt myös muualla Euroopassa. Lajin säännöt poikkeavat toisistaan eri maissa, ja monessa maassa käytössä on myös suurempi määrä erilaisia esteitä.

Hoopersissa koira ei hyppää tai kiipeä, eikä lajissa lähtökohtaisesti ole niin tiukkoja käännöksiä kuin agilityssa. Ohjaaja ei liiku radalla, mikä voi olla fyysisesti keveämpää, mutta toisaalta etäohjaus muodostaa hoopersissa aivan uudenlaisen haasteen. Koiraa ohjataan etäältä, ja ohjaajan täytyy pystyä suuntaamaan koiraa esteille myös niin, että kiertosuunta radalla vaihtuu tai että koira valitsee mahdollisista esteistä oikean- tai vasemmanpuoleisen. Koira ei myöskään saa pysähtyä radalla, vaan sen tulee juosta jouhevasti rata läpi alusta loppuun. Virhe radalla tuo joko viisi virhepistettä tai joissakin tapauksissa hylkäyksen.

Mitä taitoja hooperskoiralla tulisi olla? Koiran tulee pysyä paikallaan lähdössä, kuten agilityssakin, kunnes se saa ohjeen lähteä liikkeelle. Koiran tulee osata hakeutua esteille itsenäisesti ja suorittaa esteet oikein, toimia kaukana ohjaajastaan. Sen on osattava reagoida ohjauskäskyihin ja kääntyä niiden mukaan oikealle esteelle, sekä lisäksi kiertää saamansa ohjeen mukaan tynnyri ja veräjä halutulta puolelta. 

Miten hoopersia sitten opetetaan? Aluksi kannattaa tutustuttaa koira esteisiin niin että se ei arastele niitä. Sitten vahvistetaan koiran hakeutumista esteille ja irtoamista niille ilman ohjaajaa etupalkan avulla. Etupalkka voi olla vaikkapa namialusta, kohdealusta tai lelu, jos koira osaa olla tavoittelematta sitä ennen aikojaan. Heittopalkka on myöhemmin näppärä, kunhan sen ajoittaa ja suuntaa niin, että koiran liike eteenpäin jatkuu. Kiertoesteitä varten koiralle opetetaan kiertäminen molempiin suuntiin. Ja oleellisen tärkeänä perustaitona koiralle opetetaan, että paikallapysyminen lähtövihjettä odotellessa on kannattavaa toimintaa.

Esteet voi periaatteessa nimetä niin, että yhdellä vihjeellä kierretään ja toisella mennään läpi. Yleisempää ja ehkä kuitenkin selkeämpää on nimetä jokainen neljästä estetyypistä erikseen. Mahdollista on myös opettaa yleinen etenemiskäsky estesarjalle tyyliin "suorita edessäolevia esteitä kunnes annan uusia ohjeita". Ohjaaja voi ja hänen kannattaakin hyödyntää myös liikkumista ja eleitä ohjausalueella sanallisten vihjeiden tukena.

Mitä paremmin koira oppii irtoamaan ohjaajasta ja hakeutumaan itsenäisesti esteille, sitä helpompaa on etäohjauksen rakentaminen. Myös estevihjeiden vahvaan osaamiseen kannattaa panostaa, eli on hyvä varmistaa, että koira oikeasti osaa vihjesanalla valita oikean esteen ja suorittaa sen. Sen jälkeen etäohjausharjoituksia on syytä tehdä erilaisista sijainneista koiraan nähden. Edestä ja etuviistosta kutsuminen on yleensä helpointa, eniten harjoitusta taas tarvitaan ohjaamiseen kauempaa koiran sivulta tai koiran takaa, erityisesti tilanteessa, jossa koira lähtee paikaltaan liikkeelle.

Kun hoopersin harrastamisessa on jo päästy hyvään alkuun, haastetta riittää vielä suuntien opettamisessa. Koiraa tulee voida ohjata oikealle/vasemmalle tai vaihtoehtoisesti ajatellen radalla sisäänpäin/ulospäin oikealle estelinjalle. Myös kiertoesteiden eli tynnyrin ja veräjän kohdalla este voidaan suorittaa joko radan sisä- tai ulkokaarteen puolelta, ja kiertolinja voi olla loiva tai jyrkkä. 

Hoopers on laji, joka näennäisesti vaikuttaa aluksi aika yksinkertaiselta ja helpolta, mutta josta kehkeytyy perehtyneemmälle harrastajalle vaativuudessaan kiehtova harrastus. Hoopers on omiaan koiralle, joka rakastaa juoksemista ja yhdessä tekemistä ohjaajan kanssa. On suorastaan mahtavaa katsottavaa, kun ohjaajan ja koiran yhteistyö on hioutunut niin pitkälle, että vaativankin radan suorittaminen näyttää sujuvan melko vähäisillä ohjeilla sujuvasti, kuin ajatuksia lukien.

Hoopersin säännöt:

B0 Yleinen laji- ja kilpailuohje ja B1 Kilpailukehä ja esteet

B5 Laji- ja kilpailuohje: lajimuoto hoopers

Monia hyödyllisiä kirjoituksia löytyy myös TWA Coachingin eli Tiina Wikströmin erinomaisesta hoopersblogista.

#hoopers #koirankoulutus #koiraharrastus #etäohjaus